•     Projekti- ja yhteisökehittäminen STS6093-3003 12.09.2022-09.12.2022  7 op  (STSNS20) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson jälkeen opiskelija:
    - Ymmärtää yhteisötyön perusteita, menetelmiä ja arvolähtökohtia (sosiaalinen oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus) sekä teoriaa
    - Ymmärtää projektityön teoriaa ja elinkaaren
    - Osaa jäsentää ja soveltaa projekti- ja kehittämistyön menetelmiä sosiaali- ja kasvatusalalla
    - Ymmärtää verkostotyön merkityksen projekti- ja yhteisötyössä
    - Osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kehittämishankkeita
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Yhteisötyön sekä Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaaminen I ja II -opintojaksot tulee olla suoritettuna.
    Sisältö
    Opintojakson keskeinen sisältö:
    - Projekti- ja kehittämistyön teoriaa, näkökulmia ja menetelmiä
    - Yhteisötyön erilaisia orientaatioita (yhdyskuntatyö, sosiokulttuurinen innostaminen ja yhteisötaide)
    - Alue- ja yhteisökehittäminen, verkostotyö
    - Projekti- ja kehittämistyön eri rahoituskanavat, prosessin vaiheet sekä menetelmät

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opintojakson jälkeen opiskelija • Ymmärtää yhteisötyön perusteita, menetelmiä ja arvolähtökohtia (sosiaalinen oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus) sekä teoriaa • Ymmärtää projektityön teoriaa ja elinkaaren • Osaa jäsentää ja soveltaa projekti- ja kehittämistyön menetelmiä sosiaali- ja kasvatusalalla • Ymmärtää verkostotyön merkityksen projekti- ja yhteisötyössä • Osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kehittämishankkeita Opintojakson sisältö: • Projekti- ja kehittämistyön teoriaa, näkökulmia ja menetelmiä • Yhteisötyön erilaisia orientaatioita (yhdyskuntatyö, sosiokulttuurinen innostaminen ja yhteisötaide) • Alue- ja yhteisökehittäminen, verkostotyö • Projekti- ja kehittämistyön eri rahoituskanavat, prosessin vaiheet sekä menetelmät Opintojaksolla opiskelet aluksi itsenäisesti keskeiset teemat projektikehittämisestä, yhteisölähtöisestä kehittämisestä ja verkosto- ja systeemitason työstä. Teemoja syvennetään yhteisellä työskentelyllä ja luennoilla. Opintojakson sisältöjen käytäntöön soveltaminen tapahtuu pienryhmissä toteutettavan projektitehtävän avulla, joka toteutetaan työelämätoimijoille ja kehittämishankkeille.

    Vastuuhenkilö

    Katja Sorjonen

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Opintojakson Moodleen koottu materiaali.

    Toteutustapa

    Lähiopetus

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksolla tehdään työelämäyhteistyötä eri hankkeiden kanssa.

    Toimipiste

    Tikkarinne-kampus Tikkarinne 9 (TIK)

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    12.09.2022 - 09.12.2022

    Ilmoittautumisaika

    01.04.2022 - 30.04.2022

    Ryhmä
    • STSNS20
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Vaihtoehtoisesti opiskelija voi tehdä projektitehtävän organisaatiolle, jossa työskentelee.

    Pienryhmät
    • PR1 (: 0. : 0.)
    • PR2 (: 0. : 0.)
    • PR3 (: 0. : 0.)
    Arviointikriteerit

    1-5

    Opettaja

    Katja Sorjonen, Mirka Nisula, Irmeli Stenberg-Louko

    Paikkoja

    20 - 70

    Koulutusohjelma

    Sosionomikoulutus

    T&K-osuus

    7 op

    Arviointiasteikko

    H-5

    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1

    1  - Ymmärrät osittain teoriaa projekti- ja yhteisökehittämisestä, verkostoista ja systeemisyydestä kehittämistyössä. - Tunnet niukasti kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä.  - Pyrit hyödyntämään kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä. Valintoja on perusteltu vähäisesti tai ei ollenkaan. Osoitat osaamisen niukasti tiedonkeruutehtävän reflektiossa.  - Sovellat teoriaa käytäntöön hajanaisesti.  - Tietämys verkostoista kehittämistyössä on niukkaa tai se tulee esille vähäisesti palautetuissa tehtävissä.  - Vuorovaikutuksesi tiimin ja toimeksiantajan, muiden osallistujien kanssa on toteutunut haasteellisesti. Olet osoittanut vähäisesti itseohjautuvuutta opintojaksolla.  - Hankkeen toimeksiantajan palaute osoittaa puutteita tai sisältää paljon kehittämistarpeita.  - Reflektointi osaamisesi kehittymisestä suhteessa opintojakson yleisiin tavoitteisiin, opiskelijan omiin oppimistavoitteisiin ja tiedonkeruutehtävässä ryhmän toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin on puutteellista.  - Lähteitä on käytetty niukasti ja viittaukset/lähdeluettelo on puutteellinen.  2 - Ymmärrät pääosin teoriaa projekti- ja yhteisökehittämisestä, verkostoista ja systeemisyydestä kehittämistyössä. - Tunnet pääosin kehittämistyöhön soveltuvat menetelmät.  - Osaat hyödyntää joiltain osin kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä ja valita kehittämistarpeeseen menetelmän. Perustelut ovat niukkoja. Osaamisen osoittaminen tiedonkeruutehtävän reflektiossa on välttävää.  - Sovellat teoriaa niukasti käytäntöön.  - Tietämys verkostoista kehittämistyössä on puutteellista tai se tulee vain joiltain osin esille palautetuissa tehtävissä.  - Vuorovaikutuksesi tiimin ja toimeksiantajan, muiden osallistujien kanssa on toteutunut välttävästi. Olet pyrkinyt toimimaan itseohjautuvasti opintojaksolla.  - Hankkeen toimeksiantajan palautteesta käy ilmi  - Reflektointi osaamisesi kehittymisestä suhteessa opintojakson yleisiin tavoitteisiin, opiskelijan omiin oppimistavoitteisiin ja tiedonkeruutehtävässä ryhmän toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin toteutuu pääosin.  - Lähteitä on käytetty osittain johdonmukaisesti, lähdeviittaukset ja lähdeluettelo on pääosin tehty.   - Reflektointi osaamisesi kehittymisestä suhteessa opintojakson yleisiin tavoitteisiin, opiskelijan omiin oppimistavoitteisiin ja tiedonkeruutehtävässä ryhmän toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin on puutteellista.  - Lähteitä on käytetty niukasti ja viittaukset/lähdeluettelo on puutteellinen. 

    Arviointikriteeri - arvosana 3

    3 - Ymmärrät melko hyvin teoriaa projekti- ja yhteisökehittämisestä, verkostoista ja systeemisyydestä kehittämistyössä. (Q-kyselyt)  - Tunnet hyvin kehittämistyöhön soveltuvat menetelmät.  - Osaat hyödyntää kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä ja valita kehittämistarpeeseen menetelmän sekä perustella pääosin valintasi. Osoitat osaamisen tiedonkeruutehtävän reflektiossa.  - Sovellat teoriaa käytäntöön pääosin johdonmukaisesti.  - Osoitat, että ymmärrät verkostojen merkityksen yhteisölähtöisessä kehittämistyössä.  - Vuorovaikutuksesi tiimin ja toimeksiantajan, muiden osallistujien kanssa on toteutunut hyvin. Olet toiminut pääosin itseohjautuvasti opintojaksolla.  - Hankkeen toimeksiantajan palaute on hyvää.  - Reflektointi osaamisesi kehittymisestä suhteessa opintojakson yleisiin tavoitteisiin, opiskelijan omiin oppimistavoitteisiin ja tiedonkeruutehtävässä ryhmän toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin toteutuu pääosin.  - Lähteitä on käytetty riittävästi, lähdeviittaukset ja lähdeluettelo on tehty.   4 - Ymmärrät hyvin teoriaa projekti- ja yhteisökehittämisestä, verkostoista ja systeemisyydestä kehittämistyössä. - Tunnet monipuolisesti kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä.  - Osaat hyödyntää kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä ja valita kehittämistarpeeseen menetelmän sekä perustella valintasi. Osoitat osaamisen tiedonkeruutehtävän reflektiossa hyvin.  - Sovellat teoriaa käytäntöön johdonmukaisesti.  - Osoitat, että ymmärrät verkostojen merkityksen yhteisölähtöisessä kehittämistyössä hyvin.  - Vuorovaikutuksesi tiimin ja toimeksiantajan, muiden osallistujien kanssa on toteutunut kiitettävästi. Olet toiminut itseohjautuvasti opintojaksolla.  - Hankkeen toimeksiantajan palaute on hyvää tai erinomaista.  - Reflektointi osaamisesi kehittymisestä suhteessa opintojakson yleisiin tavoitteisiin, opiskelijan omiin oppimistavoitteisiin ja tiedonkeruutehtävässä ryhmän toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin toteutuu hyvin.  - Lähteitä on käytetty hyvin ja viittaukset/lähdeluettelo on tehty huolellisesti. 

    Arviointikriteeri - arvosana 5

    5 - Ymmärrät erinomaisesti teoriaa projekti- ja yhteisökehittämisestä, verkostoista ja systeemisyydestä kehittämistyössä. - Tunnet erinomaisesti kehittämistyöhön soveltuvat menetelmät.  - Osaat hyödyntää monipuolisesti kehittämistyöhön soveltuvia menetelmiä ja valita kehittämistarpeeseen sopivimmat menetelmät sekä perustella valintasi hyvin. Osoitat osaamisen tiedonkeruutehtävän reflektiossa erinomaisesti.  - Sovellat teoriaa käytäntöön tarkoituksenmukaisesti.  - Osoitat, että ymmärrät verkostojen merkityksen yhteisölähtöisessä kehittämistyössä erinomaisesti.  - Vuorovaikutuksesi tiimin ja toimeksiantajan, muiden osallistujien kanssa on toteutunut kiitettävästi. Olet osoittanut itseohjautuvuutta opintojaksolla.  - Hankkeen toimeksiantajan palaute on erinomaista.  - Pystyt osoittamaan reflektoimalla osaamisesi kehittymistä suhteessa opintojakson yleisiin tavoitteisiin, opiskelijan omiin oppimistavoitteisiin ja tiedonkeruutehtävässä ryhmän toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin kattavasti.  - Lähteitä on käytetty monipuolisesti ja viittaukset/lähdeluettelo on tehty erinomaisesti.