Siirry suoraan sisältöön

Neuroanatomia ja toiminnallinen anatomia (4 op)

Toteutuksen tunnus: STF6014-STA19M1

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.05.2019 - 31.05.2019

Ajoitus

01.08.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

75 % Lähiopetus, 25 % Etäopetus

Yksikkö

Fysioterapeuttikoulutus (SF)

Toimipiste

Tikkarinne-kampus Tikkarinne 9 (TIK)

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

10 - 30

Koulutus

  • Fysioterapeuttikoulutus

Opettaja

  • Katri Palpatzis
  • Tarja Pesonen-Sivonen

Ryhmät

  • STFNK19
    Fysioterapeutti (AMK), päivä, kevät, 2019

Tavoitteet

Neuroanatomia 2opOsaat kehon neuraalijärjestelmän normaalin rakenteen ja toiminnan sekä säätelyn perusteet ja pystyy hyödyntämään tietoja ammattiopinnoissa ja terveysalan ammateissa.Tunnet neuraalijärjestelmän kasvamis- ja ikääntymismuutokset sekä pato- ja paranemisfysiologisia prosesseja.Tunnet aistien toiminnan neuraalijärjestelmän näkökulmasta.Tiedät neuraalijärjestelmän rakenteiden latinankieliset nimet ja ammattitermistön näiltä osin.Osaat itsenäisesti hakea anatomian ja fysiologian tietoa eri lähteistä.Osaat yhdistää neuraalijärjestelmän toiminnan yleiseen liikkumis- ja toimintakykyyn ja tiedät lihasten ja ihotuntoalueiden hermotuksen.Tunnet neuraalikudoksen mobilisaation perusteet.Osaat palpoida kehosta hermoja ja tutkia kehosta ihotunnon, merkkilihasten toiminnan, jännerefleksit ja proprioseptiikan tilan fysioterapeuttisen tutkimisen osana.Toiminnallinen anatomia 2opOsaat havainnoida eri kehonosien asentoa ja perusliikkeitä sekä niiden suhteita toisiinsa ja tunnistaa niihin vaikuttavia tekijöitä (vaikuttaja-/vastavaikuttajatoiminta) fysioterapeuttisen tutkimisen perusteiden osana.Osaat käyttää kehon ja sen osien asennon ja liikkeen tutkimisen yksinkertaisia välineitä (havainnointi, video ja valokuvaus, tavallisimmat osetokinemaattisen liikkeen mittarit)Osaat hieronnan perusteet.

Sisältö

Neuroanatomia 2opHermosolun rakenteet: Eri hermosolutyypitja impulssien eteneminen solussa ja solusta toiseen sekävälittäjäaineet ja niiden toiminta.Hermo ja hermojuuri: Hermojuuren, hermon rakenne, hermotupen rakenne ja käyttäytyminen liikkeissä, verenkierto, Plexukset, suurimpien hermojen kulku raajoissa ja vartalossa sekä dermatomit, myotomit ja sklerotomit, aivohermot.Neuraalikudoksen mobilisaation perusteet - teoria.Keskushermosto ja ääreishermosto: Topografiset osat ja niiden sijainti (maamerkit ja osien jaottelu).Aivojen toiminnalliset alueet: Sijainti ja tehtävät, erityisesti liikkeen syntyyn, säätelyyn ja muokkaukseen vaikuttavat sekä aisteihin liittyvät aivorakenteet ja toiminnalliset alueet. Tumake yleisesti ja tyvitumakkeet.Selkäydin: Rakenne ja toiminnalliset alueet, verenkierto.Autonominen hermosto: Osat, fyysinen sijainti ja tehtävät eri kudoksien osalta, yhteys endokrinologiaan?Aivo- ja selkäydinkalvot: Yhteys hermotuppeihin, aivojen ja selkäytimen veren- ja nestekierto.Aistit: Fysiikan ilmiöstä aistimuksen tulkintaan (kipu, näkö, kuulo, tasapaino, lämpö, tunto), kivun fysiologia ja sen tutkiminenHermojen paranemis- ja patofysiologiaa, kasvamis- ja ikääntymismuutokset.Oppiminen neurofysiologisena ilmiönä, plastisuus.ENMG perusteita.Toiminnallinen anatomia 2opAnatomian, fysiologian ja osin kinesiologian termistö ja kieli.Nivelistö - nivelen perusrakenne ja luokitus, eri nivelien keskeiset rakenteet sekä liikkuvuusEri kehonosien asennon, liikkeen havainnointi, nivelliikkeet, liikesuunnat, tasot ja akselit.Kehon ja sen osien asennon ja liikkeen tutkimisen välineet.

Oppimateriaalit

Neuroanatomia, 2op:Sand, Sjaastad, Haug, Bjålie & Toverus. 2014. Ihminen. Fysiologia ja anatomia. SanomaPro. (Luvut: 4. Hermosto ja 5. Aistit) Muut vastaavat teokset soveltuvat myös.Ahonen, Sandström. 2011. Liikuva ihiminen - aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-kustannus Oy. (Luvut: 1.1. Hermosto liikkumisen ja toimimisen ohjaajana ja 1.3. Liikkeiden ja liikkumisen säätely)Physiofile. Neurodynamiikka 1. (Neurodynaaminen diagnosointi, tutkiminen, hoito/mobilisaatio, annostelu).Butler. 1994.Mobilisation of nervous system sekä Shacklock.2005. Clinical neurodynamics.Toiminnallinen anatomia II, 2op:Kosunen, Rytivaara, Timonen & Vekka. 2014. Nivelet ja mittaaminen. Nivelten aktiiviset liikelaajuudet. BoD, Helsinki. (HANKI OMAKSI)Kauranen. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. SanomaPro. (HANKI OMAKSI)Luomajoki. 2018. Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt. VK-kustannus Oy. (HANKI OMAKSI) Pehmytkudosmobilisaatio ja hieronta lähteitäPihlman, Heiskanen, Luomala & Kaaretsalo. 2017. Hieronnan käsikirja. SanomaPro.Lumio, Asmussen, Montag, Saari, Vaismaa, Appelquist & Luomio. 2009. Käytännön lihashuolto: warm up, cool down, venyttely, hieronta, urheiluhieronta ja teippaus. VK-kustannus Oy.Earls & Myers. 2010. Fascial Release for Structural Balance. Lotus Publishing.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Neuroanatomia 2op, 54h: Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen, itsenäinen opiskelu.Toiminnallinen anatomia 2op, 54h: Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen, itsenäinen opiskelu.

Arviointiasteikko

H-5