Siirry suoraan sisältöön

Hygieniaosaaminen (2 op)

Toteutuksen tunnus: LUT6005-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.04.2020 - 01.09.2020

Ajoitus

01.08.2020 - 19.03.2021

Opintopistemäärä

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Restonomikoulutus (PR)

Toimipiste

Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 60

Koulutus

  • Matkailun koulutus

Opettaja

  • Tuula Ikonen
  • Tuula Asikainen

Vastuuopettaja

Tuula Ikonen

Ryhmät

  • LUTNS20
    Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta, päivä, syksy, 2020

Tavoitteet

Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot. Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.

Sisältö

Mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö sekä pintamateriaalit ja niiden hoito. (Hygieniapassi)

Aika ja paikka

Opintojakso toteutusaika 28.10.2020-16.2.2021
Lähiopetus Wärtsilä-kampuksella
Opetuskeittiö Tikkarinne-kampuksella
Hygieniaosaamistesti tammikuussa 2021 Wärtsiläkampuksella (ei voi tehdä verkossa, vrt. Ruokaviraston ohjeet

Oppimateriaalit

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/ (varsinainen teoriaosa)

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-ohjeet/ (lainsäädäntöosio)

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti/ (lisää opiskelumateriaalia)

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/elintarvikehygienia/henkilokohtainen-hygienia/

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/yleista-mikrobeista/ mikrobiologian osuus

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitesti/hygieniapassi_mallisarja_vastaukset_ja_perustelut_fi-3.12.2018.pdf (mallitesti ja vastaukset)


Kaikkonen, A., Mäkynen, T. Tiusanen, M. & Viinikka, E.2010. Kokkiprokkis. Helsini: WSOY.
Muu osoitettu materiaali

LAINSÄÄDÄNTÖ

Elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) (kts. erityisesti liite 2)
Elintarvikelaki (23/2006)
Laki elintarvikelain muuttamisesta (1137/2008)

Opetusmenetelmät

Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot.
Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.

Keskeinen sisältö:
- Mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
- pintamateriaalit ja niiden hoito
- Hygienipassin suorittaminen

Opetusmenetelmät: Luennot lähi- ja virtuaali, yksilö-pari- ja ryhmätehtävät, esitys, tentit, käytännön työskentely opetuskeittiössä

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Käytännön harjoittelu tammi-maalikuussa 2021 matkailu- ja ravitsemisalan perustaidot 2 opintojaksolla Tikkarinteen opetuskeittiössä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Hygieniaosaamistesti ja uusintatesti tammikuussa 2021
Verkkotentti tammikuussa 2021

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopiskelu 20 t, harjoitustyöt 10 t, oppimistehtävät 7 t., itsenäinen työskentely, kirjallisuuteen/oppimateriaaliin perehtyminen ja verkkotentti 14 t,Ruokaviraston hygieniaosaamistesti ja tulokset 2 t, yht.53 t

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen opetukseen.
Hyväksytysti suoritetut tehtävät opintojaksolla
Hygieniosamistesti ja verkkotentin tulos
Pintamateriaaliesityksen arvosana
Opetuskeittiö työskentely