Siirry suoraan sisältöön

Rakennusten hiilitaselaskenta ja päästöjen pienentämisen keinot (3 op)

Toteutuksen tunnus: IR10011-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.10.2021 - 31.10.2021

Ajoitus

10.01.2022 - 28.02.2022

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus / Rakennustekniikka (IR)

Toimipiste

Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Rakennustekniikan koulutus

Opettaja

  • Ville Mertanen

Vastuuopettaja

Ville Mertanen

Ryhmät

  • KTIS21PU
    Puu- ja vähähiilinen rakentaminen, täydennyskoulutus

Sisältö

Opintojaksolla tutustutaan rakennusten ja rakennetun ympäristö päästöihin ja päästöjen laskentaan. Rakenteiden päästöjen laskentaa harjoitellaan opintojaksolla konkreettisesti yksinkertaisten laskentaesimerkkien kautta. Opintojaksolla tutustutaan myös rakennusmateriaalien päästötietokantoihin ja tarkemman lähtöaineiston hyödyntämiseen osana päästöjen optimointia. Opintojaksolla opit erityyppisten laskentaohjelmistojen käyttöä ja opintojaksolla jokainen tekee hiilitaselaskelma määräluettelon pohjalta.

Opintojakson jälkeen ymmärrät tulevan lansäädännön taustoja, sitä mistä päästöt muodostuvat ja tiedät millaisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa rakentamisen päästöihin.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina ja opintojaksoa on aloitusluentoa lukuunottamatta mahdollista suorittaa omaan tahtiin.
Aloitusluento järjestetään 11.1.2022 klo 14.00-16.00.
Opintojakso suoritetaan aikavälillä 10.1.2022-28.2.2022.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali on verkkoaineistoa ja se jaetaan opintojaksolla.
Osa oppimateriaalista on englanninkielistä.

Opetusmenetelmät

Rakentaminen ja rakennettu ympäristö käyttää lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja samalla ne aiheuttavat yhdessä yli 30 prosenttia kaikista päästöistä. Myös rakennusmateriaalien osuus rakennuksen elinkaaren aikaisista kasvihuonekaasupäästöistä on merkittävä ja sen suhteellinen merkitys kasvaa rakennusten energiatehokkuuden parantuessa ja rakennuksen käytön aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentyessä. On siis loogista, että rakennusten energiankulutuksen ja siitä aiheutuvien päästöjen pienentämiseen kohdistuu kovia paineita ja odotuksia.

Opintojaksolla tutustutaan rakennusten ja rakennetun ympäristö päästöihin ja päästöjen laskentaan. Rakenteiden päästöjen laskentaa harjoitellaan opintojaksolla konkreettisesti yksinkertaisten laskentaesimerkkien kautta. Opintojaksolla tutustutaan myös rakennusmateriaalien päästötietokantoihin ja tarkemman lähtöaineiston hyödyntämiseen osana päästöjen optimointia.
Opintojakson jälkeen ymmärrät tulevan lansäädännön taustoja, sitä mistä päästöt muodostuvat ja tiedät millaisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa rakentamisen päästöihin.

Rakentamisen ympäristövaikutukset ja lainsäädäntö 2025- opintojakson suorittaminen on hyvä lähtötieto myös tälle opintojaksolle, mutta se ei ole edellytys ja osallistua voi myös pelkästään toiseen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Moduulien tenttien suoritusajankohdat voi valita itse.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Opintojakso koostuu moduuleista, mitkä on suoritettava hyväksytysti. Moduulien osana voi olla esim. verkkotenttejä, harjoituksia ja harjoitustöitä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan hyväksytty / hylätty asteikolla. Opintojaksoon kuuluu verkkotenttejä ja harjoitustöitä ja niiden hyväksytty suorittaminen on edellytys opintojakson läpäisylle. Kaikki suoritteet ovat oltava tehtynä opintojakson aikana eli 28.2.2022 mennessä.