•     Vesistöjen kunnostustekniikat BIY6038-BIA22L1 22.09.2022-09.12.2022  5 op  (BIYNS19) +-
    Osaamistavoitteet
    Opiskelija hallitsee eri vesistökunnostustekniikoiden fysikaalis-kemialliset, biologiset, ekologiset ja hydrologiset sekä tekniset perusteet. Opiskelija osaa valita oikeat vesiekosysteemin (vesialue ja valuma-alue) hoidon ja kunnostuksen tekniikat ja osaa arvioida ao. tekniikan fysikaalis-kemialliset, biologiset, ekologiset ja hydrologiset vaikutukset. Opiskelija osaa arvioida tekniikoiden kustannustehokkuuden. Vesistöstä tekemämsä diagnoosin (suoritettuaan tämän opintojakson sekä opintojaksot BIY6010 [Vesitalous] ja BIY6016 [Vesiekosysteemit]) perusteella opiskelija kykenee valitsemaan vesistölle oikeat kunnostus- ja hoitotoimet sekä arvioimaan niiden kustannustehokkuuden ja arvioimaan etukäteen vesistöihin liittyvän lainsäädännön mahdolliset vaikutukset ja ehdot ko. kunnostustoimille.
    Sisältö
    Seisovan veden (järvet, lammet) ekosysteemien kunnostustekniikat (kuten hapetus, biomanipulaatio, vesikasvien niitto, kemikaalien käytöt [neutralointi, ravinteiden saostus], vedenpinnan nosto, ruoppaus, pohjasedimentin käsittelyt), virtavesien (joet, purot, norot) kunnostustekniikat (kuten kalataloudelliset kunnostukset, pienten virtavesien kunnostukset [biodiversiteetti, kuormituksen pidätys]), kustannustehokkuuden tarkastelu, erilaiset tekniset ratkaisut ja niiden fysikaalis-kemialliset, biologiset ja ekologiset vaikutukset, valuma-alueiden kunnostukset (kuten hajakuormituksen ja turvetuotannon vesiensuojelutekniikka, soiden ennallistaminen, pienten virtavesien kunnostukset), vesistökunnostuksen toimintaympäristö, työsuunnitelman laadinta, kustannukset, vesistöihin ja vesivaroihin liittyvä lainsäädäntö etenkin vesistöjen käytön, hoidon ja kunnostuksen näkökulmasta.

    Vastuuhenkilö

    Tarmo Tossavainen

    Toteutustapa

    Lähiopetus

    Toimipiste

    Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    22.09.2022 - 09.12.2022

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    Opintojakson kokonaistyömäärä on 133 tuntia. Tästä lähiopetuksen osuus on 74 tuntia. Loput 59 työtuntia jakautuvat kirjalliseen tenttiin valmistautumisen sekä tutkimus- ja suunnitteluraporttien laadinnan ja niiden tulosten esittämisen kesken.

    Ilmoittautumisaika

    01.04.2022 - 30.04.2022

    Ryhmä
    • BIYNS19
    Opettaja

    Tarmo Tossavainen

    Paikkoja

    4 - 30

    Koulutusohjelma

    Energia- ja ympäristötekniikan koulutus

    T&K-osuus

    3 op

    Arviointiasteikko

    H-5