Siirry suoraan sisältöön

Teollinen ekologia ja elinkaarianalyysi (5 op)

Toteutuksen tunnus: BIY6030-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.04.2023 - 15.04.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus / Energia- ja ympäristötekniikka (IE)

Toimipiste

Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Energia- ja ympäristötekniikan koulutus

Opettaja

  • Lasse Okkonen

Vastuuopettaja

Lasse Okkonen

Ryhmät

  • IENS21
    Insinööri (AMK), energia- ja ympäristötekniikka, päivä, syksy, 2021

Tavoitteet

Opiskelija tietää vaihtoehtoisia näkökulmia kestävyyteen ja kestävään kehitykseen. Opiskelija osaa teollisen ekologian käsitteet ja kykenee tunnistamaan parannuskohteita teollisista tuotantojärjestelmistä. Opiskelija osaa eritellä systeemin rajauksia, toimijoita sekä materiaali- ja energiavirtoja. Opiskelija osaa arvioida teollisten ekosysteemien ja ekoteollisten alueiden kestävyyttä ja kehittymistä. Opiskelija osaa elinkaarianalyysin käsitteet ja laatia elinkaarianalyysin tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista.

Sisältö

Vaihtoehtoiset näkökulmat kestävyyteen ja kestävään kehitykseen, systeemianalyysin perusteet, teollisen ekologian käsitteet ja periaatteet, alueellinen ja tuotelähtöinen teollinen ekologia, elinkaarianalyysin käsitteet ja standardit, elinkaarianalyysin laadinta LCA-sovelluksella; LCA -ohjelmaan tutustumisharjoitukset ja yhteinen harjoitustyö laatu- ja ympäristöjohtamisen -opintojakson kanssa. Harjoitustyö sisältää elinkaarianalyysin laadinnan työelämää palvelevana toimeksiantona.

Aika ja paikka

Lähiopetuksena Wärtsilä -kampuksella.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla perehdytään teollisen ekologian käsitteisiin ja erityisesti tuotelähtöiseen lähestymistapaan. Opit elinkaariarviointia ohjaavat keskeiset standardit ja elinkaariarvioinnin työvaiheet. Opintojaksolla käytetään SimaPro -ohjelmistoa. Ohjelmiston käyttöön perehdytään ohjatuissa tutustumisharjoituksissa. Opintojakson työelämäyhteistyö sisältää elinkaariarvioinnin laadinnan yrityksen tuotteesta/palvelusta tai prosessista. Työelämäyhteistyö voidaan kytkeä osaksi laatu- ja ympäristöjohtamisen opintojaksolla laadittavaa yrityksen ympäristökatselmusta.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson harjoitustyö laaditaan yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Työelämäyhteistyö ajoittuu pääosin opintojakson loppuun loka-joulukuulle.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson tentti suoritetaan marraskuussa siirryttäessä harjoitustyövaiheeseen.

Arviointiasteikko

H-5