Siirry suoraan sisältöön

Vesiekosysteemit (5 op)

Toteutuksen tunnus: BIY6016-BIA20L1

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.04.2020 - 30.04.2020

Ajoitus

24.08.2020 - 20.11.2020

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus / Energia- ja ympäristötekniikka (IE)

Toimipiste

Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Paikat

5 - 45

Koulutus

  • Energia- ja ympäristötekniikan koulutus

Opettaja

  • Tarmo Tossavainen

Vastuuopettaja

Tarmo Tossavainen

Ryhmät

  • BIYNS19
    Insinööri (AMK), energia- ja ympäristötekniikka, päivä, syksy, 2019

Tavoitteet

Opiskelija osaa määrittää antropogeeniset vaikutukset vesi- ja maa-alueen välisiin ainevirtaamiin ja kiertoihin. Opiskelija osaa kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen vesistöalueen tarkastelun, kuten vesiekosysteemin sietokyvyn määrityksen perusteet. Opiskelija hallitse vesistöalueen fysikaalis-kemiallisen (abioottiset tekijät) ja ekologisen (bioottiset tekijät) diagnoosin perusteet. Tähän linkittyvät oleellisesti edeltäneellä Vesitalouden opintojaksolla hankitut tietotaidot. Opiskelija osaa näytteenotto- ja mittaustekniikan käytännön työskentelyn perusteet, näytteiden käsittelyn, laboratorioanalysoinnin sekä tulosten tulkinnan ja näihin liittyvän selvitys- ja tutkimussuunnitelman laadinnan.

Sisältö

Ainetaseiden määritys (fosfori, typpi), vesiekosysteemien vedenlaatu- ja kuormitusmallit, ekosysteemin sietokyvyn arviointi, vesiekosysteemin fysikaalis-kemiallinen, biologinen ja ekologinen rakenne, fysikaalis-kemiallisten sekä biologisten komponenttien näytteenotto ja mittaustekniikoiden sekä niihin perustuvien vesistöselvitysten, -tutkimusten ja -seurannan menetelmät (vedenlaatu, hydrologia, pohjaeläimistö, sedimentit, maa-ainekset, makrofyytit, kalastorakenne, kasvi- ja eläinplankton); tämän ja edellisen opintojakson teemoihin liittyvän työsuunnitelman laadinta.

Oppimateriaalit

Opettajan laatima luentomoniste. Kaikki opetuksen yhteydessä käsitellyt asiat sekä erikseen jaettu materiaali. Muusta oppimismateriaalista tiedotetaan myöhemmin. Pääosa materiaalista sijoitetaan Moodleen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaislaajuus on 5,0 opintopistettä (133 tuntia). Tästä lähiopetuksen osuus on 79 tuntia. Loput 54 tuntia jakautuu harjoitustyön sekä raportin valmistelun ja kirjalliseen lopputenttiin valmistautumisen kesken.

Arviointiasteikko

H-5