•     Specific Issues of Foster Care in Child Welfare SS10002-3003 29.08.2022-31.12.2022  5 cr  (TOP22_23) +-
    Learning objectives
    Syventää osaamista lastensuojelun sijaishuollossa olevien lasten psyykkisestä oireilusta ja traumataustasta ja niiden näkymisestä laitoshuollon arjessa.
    Syventää osaamista sijaishuollon lasten ja nuorten sosiaalipedagogisesta ja terapeuttisesta kuntoutuksesta laitoshuollon arjessa.
    Perehdyttää erityisesti luonto- ja eläinavusteisiin menetelmien käyttöön lastensuojelun sijaishuollossa (not translated)
    Contents
    1) Lastensuojelun sijaishuollossa (erityisesti laitoshuollossa) olevien lasten ja nuorten psyykkiset haasteet ja psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen laitoshuollon arjessa.
    2) Traumatisoimisen ja traumataustaisen lapsen ja nuorten huominen laitoshuollon arjessa.
    3) Luonto- ja eläinavusteiset menetelmät lastensuojelun laitoshuollossa.
    4) Nuorten kokemuksia arjen tuesta lastensuojelun laitoksessa. (not translated)

    Teaching methods and instruction

    Verkkokurssin tavoitteina on: Syventää osaamista lastensuojelun sijaishuollossa olevien lasten psyykkisestä oireilusta ja traumataustasta ja niiden näkymisestä laitoshuollon arjessa. Syventää osaamista sijaishuollon lasten ja nuorten sosiaalipedagogisesta ja terapeuttisesta kuntoutuksesta laitoshuollon arjessa. Perehdyttää erityisesti luonto- ja eläinavusteisiin menetelmien käyttöön lastensuojelun sijaishuollossa. Verkkokurssin osa-alueita ovat: 1) Lastensuojelun sijaishuollossa (erityisesti laitoshuollossa) olevien lasten ja nuorten psyykkiset haasteet ja psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen laitoshuollon arjessa. 2) Traumatisoimisen ja traumataustaisen lapsen ja nuorten huominen laitoshuollon arjessa. 3) Luonto- ja eläinavusteiset menetelmät lastensuojelun laitoshuollossa: 4) Nuorten kokemukset arjen tuesta lastensuojelun laitoksessa: Menetelminä verkkokurssilla. oheismateriaalin ja -kirjallisuuden hyödyntäminen, videohaastattelut, -luennot sekä podcastit, oppimistehtävät ja - keskustelut, eläinavusteisten sijaishuollon toimintaympäristöihin ja toimintaan perehtyminen. Videot ja Podcastit tuotetaan yhdessä Pohjois-Karjan sijaishuollon asiantuntijoiden kanssa.. (not translated)

    Responsible person

    Lauri Saarelainen

    Learning material and recommended literature

    Eronen, T. & Laakso R. 2016. Lastensuojelun laitoshoidon kasvatukselliset ja kuntouttavat orientaatiot ja niiden vaikuttavuus. Tutkimuskatsaus kansainvälisiin tutkimuksiin 2010-2016. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työpaperi. 44/2016. Heino, Tarja (toim.) 2020. Mikä auttaa? Tutkimusperustaiset ja käytännössä toimivat työmenetelmät teininä sijoitettujen lasten hoidossa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Raportti 12/2020. Petrelius P, Eriksson, P. (toim.) Uudistuva lastensuojelu — kohti asiakkaiden ja ammattilaisten yhteistoimintaa. Työpaperi 32/2018. Timonen-Kallio, E., Yliruka, L. & Närhi, P. 2017. Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi 23/2017. s. 16 - 26. Hautamäki, L., Ramadan, F., Ranta, P., Haapala, E. & Suomela-Markkanen, T. 2018. Eläinavusteinen terapia. Katsaus tutkimus kirjallisuuteen ja toimintaa Suomessa. Kelan tutkimus, työpapereita 140 /2018. Kihlström-Lehtonen, Heidi ja Säkkinen, Kati 2019. Koira-avusteinen työskentely Suomessa osana eläinavusteisia interventioita. Teoksessa Ylilauri, Martta & Yli-Viikari, Anja 2019. Kohti luonnollista hyvinvointia: näkökulmia luontoperustaisen toiminnan kehittämiseen. Vaasan yliopisto. Levón-instituutin julkaisuja 143. (s.145 - 159) Peltomäki, Pirja 2019. Hevosista hyvinvointia – sosiaalipedagoginen hevostoiminta syrjäytymisen ehkäisijänä ja osallisuuden vahvistajana. Teoksessa Ylilauri, Martta & Yli-Viikari, Anja 2019. Kohti luonnollista hyvinvointia: näkökulmia luontoperustaisen toiminnan kehittämiseen. Vaasan yliopisto. Levón-instituutin julkaisuja 143. (s.135 - 144) Vehmasto, E. ja Lipponen, M. 2021. Eläinavusteinen psykososiaalinen kuntoutus. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Riitta Laakso: "Ne näki musta". Huostassa olevien lasten hyvinvointi ja sijaishuoltoon liittyvät kokemukset (erityisesti sivut 34 - 72) (not translated)

    Mode of delivery

    Distance learning

    Working life connections

    Videot ja Podcastit tuotetaan yhdessä Pohjois-Karjan sijaishuollon asiantuntijoiden / toimijoiden kanssa.. (not translated)

    Campus

    Tikkarinne Campus Tikkarinne 9

    Teaching language

    Finnish

    Timing

    29.08.2022 - 31.12.2022

    Enrollment

    01.04.2022 - 28.08.2022

    Groups
    • TOP22_23
    Teachers

    Sari Johansson, Lauri Saarelainen

    Seats

    10 - 100

    Degree Programmes

    Degree Programme in Social Services

    Virtual proportion

    5 cr

    Evaluation scale

    Approved/Rejected